Yazma ipuçları, yazmayı hızlandırma ve klavyede ustalaşma
Doğruluk
Önce doğru olmayı öğrenin, ardından hızı artırın. Çünkü sürekli hata yaparsanız yazmanız o kadar uzun sürer. Doğru yazabilmek için biraz yavaşlamaktansa her geri silme işleminiz daha uzun sürer. Birçok hata yapmak yerine doğru olmak için yavaşladığınızda aslında biraz daha hızlı yazmaya meyilli olduğunuzu fark edersiniz.
Alıştırma
Yeni klavyeciler için: Alıştırma yapın. Hem yazdıklarınıza hem de klavyede parmaklarınıza bakmanıza gerek kalmayacak şekilde ana sayfa tuşlarının çalışmasına alışın.
Gelişmiş Klavyeciler için: Alıştırma yapın. Yaygın olarak kullanılan belirli harf türlerini yazmak için kas hafızası geliştirin. Size sorun çıkaran belirli kelimelerin harf kombinasyonlarını belirleyin ve bunları özellikle artık düşünmenize gerek kalmayacak şekilde yazmaya çalışın.
Yazma hızınızı artırmak için tavsiyem, yalnızca sık sık pratik yapmak değil, aynı zamanda doğru şekilde pratik yapmaktır. Kötü yazma alışkanlıklarından kurtulmaya ve onları iyi olanlarla değiştirmeye çalışın. Örneğin, yazarken en rahat olduğunuz parmakların kullanımına güvenmek yerine her parmağınızı kullanmalısınız. En yüksek yazma potansiyelinize ulaşmak için her iki elinizin de tam olarak kullanılması gereklidir.
Klavyenizi tanıyın
Yazma hızınızı artırmak için tavsiyem, “F” ve “J” harflerini hissetmenizdir. Çoğu kişinin bildiği gibi, bunlar klavyede ilk hissettiğiniz harflerdir. Zaman geçtikçe ve bakmadan yazmayı öğrendiğinizde, “F” ve “J” için gerçekten “hissetmeniz” bile gerekmeyecek, sadece klavyeyi öğreneceksiniz.
Kullanmakta olduğunuz klavyeyi tanımanız da önemlidir. – Bu çok önemlidir, çünkü klavyeyi zihninizde haritalandırabilirseniz ihtiyacınız olan tuşu bulmak için ekrandan başka bir yere bakmanız gerekmeyecektir. Bu aynı zamanda birçok düşüncenizi (tekrar) kaybetmeden önce ekrana getirmek arasında geçen süreyi de en aza indirecektir.
60 wpm veya daha yüksek yazıyorsanız ve daha iyi olmak istiyorsanız: mekanik bir klavye satın alın.
Ritim
Önemli olan bir ritim geliştirmek, acele etmek değil, doğru olmak, birinci öncelik. Hız uygulama zamanla doğal olarak gelir. Dahası, kişi kendini daha iyi performans göstermeye zorlamalı, azimli çalışmalıdır. Bitirirken, kişi yalnızca gördüklerini/okuduklarını yazmayı öğrenmelidir; tabi ki bu bir düzenleme, alıştırma, test olmadıkça biraz zordur.
Germe hareketi
Yazmaktan bilekleriniz uyuşduğunda, bir elinizle parmaklarınızı tutun, kolunuzu sonuna kadar uzatın ve parmaklarınızı yavaşça geri çekin. Sonra parmaklarınızı açıp kapatarak esnetin, ellerinizi ileri geri bükün ve bileklerini döndürün.
Parmaklarınızda veya eklemlerinizde biraz ağrı hissederseniz, kollarınızı yukarı kaldırın ve parmaklarınızı oynatın (bunu sadece parmaklarınız ağrıyorsa yapın.) Eklemleriniz ağrıyorsa, sol elinizi yumruk yapın (sağ ilede aynı) ve sol yumruğunuzun alt kısmıyla sağ elinizin parmak boğumlarına hafifçe vurun ve tersi de geçerlidir.
Dokunarak yazma
Dokunarak yazma, klavyeye bakmadan yazmaktır. Bakmadan yazmak istiyorsanız parmaklarınız her bir tuşun yerini mutlaka öğrenmelidir. F ve J tuşlarında yükseltilmiş bir çubuk veya parmağınızın bunları tanımlamasını sağlayan bir nokta vardır. İki dizini de o tuşların üzerine yerleştirdikten sonra diğer parmaklar yanlarındaki tuşlara yerleştirilir.
Hızlı yazmak için, bir tuşa basmak için hangi parmağınızı kullanacağınıza dikkat etmelisiniz. Aşağıdaki Fotoğrafa göz atın:

Bazı anahtarlar özeldir. ASDF ve JKL; parmaklarınızın temel konumlarıdır. Parmaklarınız temel konumdan basmak istediğiniz tuşa gider.
Dokunarak yazmayı öğrenirken yapılacak iyi bir ilk şey, klavyeyi ezberlemek ve ilişkili parmakların zihinsel bir haritasını oluşturmaktır. Düşünmeden herhangi bir tuşa basabilmelisiniz. Örneğin C dersem orta parmağınızı aşağı doğru hareket ettirip hemen C’ye basmayı düşünmeniz gerekiyor. Bunu ancak pratik yaparak başarabilirsiniz. Her parmağınızın kas hafızasını oluşturmalısınız.
Ana fikirler
- İşaret parmaklarınızı F ve J’ye yerleştirin
- Bir tuşa her zaman aynı parmakla basılması gerekir
- Klavyeye bakmayın, gözünüz hep ekrana baksın
- Pratik yap!